България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Трифонов и Манолова едва ли биха спечелили от общ проект

Какви са изводите за победители и победени след изборите?

05.11.2019 | 09:39 Редактор: Ивет Арабова

Слави Трифонов и Мая Манолова едва ли биха спечелили от общ политически проект. Зад това мнение се обединиха социологът проф. Александър Маринов и политологът доц. д-р Румяна Коларова.

"Мая Манолова не спечели, тъй като ставаше въпрос за много голяма политическа промяна в мисленето. Тя нямаше как да се случи за два-три месеца. Една голяма част от избирателите на "десницата" гласуваха за нея, но явно това не беше достатъчно", каза в "България сутрин" проф. Маринов.

Той заяви, че няма да е лесно да се напаснат отношенията в шарените общински съвети.

"Очевидно сега нагласите на софиянци бяха десни и това се вижда от състава на Столичния общински съвет. Привличането на електората на "Да, България" към Мая Манолова доведе до разделението на самите избиратели", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Румяна Коларова.

Според нея БСП и "Демократична България" не са коалиция, но си съдействат.

"Един човек, който е отдавна в политиката, трудно може да бъде символ на промяната. България има фрапираща нужда от нови политици - старите са изхабени. Опозицията не се е утвърдила като убедителна алтернатива и не може да претендира за водещи позиции", каза още проф. Маринов.

По думите му в България е традиция никой да не си признава, че е загубил избори.

"Няма загуба на доверие, а нарастване на недоверието в ГЕРБ. Тяхната подкрепа си остава активна, но се създава едно условие да се създаде коалиция всички срещу ГЕРБ. Фрагментирането на общинските съвети е неизбежно", обобщи Румяна Коларова.

Тя припомни, че в българската история има само един случай на касиране на избори - през 2009 година. Тогава бяха касирани гласове на избиратели от секции в Турция.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК