Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Расистките прояви срещу Англия не били категорично осъдени у нас

Политолог: Агитките от години се ползват във всякакви протести

17.10.2019 | 22:00 Редактор: Ивет Арабова

Расисти ли са българите и как скандалният мач с Англия се отрази имиджово на страната ни?

"Българите не сме расисти, ние се гордеем, че сме спасили евреите си. Расизмът и ксенофобията станаха обаче основни теми, реални обществени практики са политици да ги използват". Това каза политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея футболните агитки неслучайно от години се използват за форми на натиск в различни видове протести, включително и политически.

"Профилът на човека, който избира да попадне в среда с расистки ценности, е човек, който има нужда от малка група около себе си, която му създава усещане за принадлежност. Съчетаването на високи нива на агресия, нуждата от някаква група, голяма импулсивност - това е профил, който съществува навсякъде по света", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ и социалната среда е важен фактор, тъй като от много време се говореше, че английските национали се страхуват да дойдат тук.

"Дали е политическа стратегия, не съм особено сигурна. Елитът е виновен за организирането на такива групи. Нито един коментатор или спортист не осъди категорично расистките прояви след мача. Това щеше да измие този неприятен позор, макар че беше проявен от малка група", каза още Цветанка Андреева.

"Tези хора отразяват и един системен неуспех. В случая има едно усещане за унижение. Човек, който се чувства засрамен, не става да критикува и замълчава. След срам няма категоричност. Несправедливо е, че в момента вероятно изглежда зле в световен мащаб, тъй като има расистки прояви в много държави", обясни проф. Антоанета Христова.

Според политолога Цветанка Андреева всички радикални идеологии привличат предимно младите хора.

Вижте целия разговор по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК