Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пенсията не била признание, а математика

Според Иван Нейков с увеличението от 6% за всички не се решавал главният проблем

16.10.2019 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

Увеличение с 6% от юли 2020 г. на всички пенсии е предвидено в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. 

Бившият социален министър Иван Нейков коментира, че за хора с пенсия от 1200 лева, увеличението ще е 70 лева, но за тези с 200 лева ще бъде едва 12 лeва.

По думите му хората трябва да си направят сметка на базата на собствения размер на пенсията.

"Има две картини. Едната - това е едно от най-големите увеличения като процент през последните години, което е добре. От друга страна, трябва да си даваме сметка за един проблем - отваряне на ножицата между ниските и високите пенсии", обясни той в "Денят ON AIR". 

Нейков допълни, че с този начин на увеличаване на пенсията насърчаваме тази тенденция и не решаваме главния проблем.

Гостът обясни, че приблизително 400 хиляди души са засегнати от тавана на пенсията.

"За хората с минималните пенсии е несправедлива една пенсия от 1200 лева. Винаги се получава така, когато натоварваме социален инструмент с функции, които той не изпълнява. Ние искаме в пенсията признание, тя не е благодарност - тя е математика", заяви Нейков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му таванът на пенсиите действал демотивиращо върху хората и те не внасяли осигуровките си. Нейков допълни още, че при липса на достатъчно осигуровки няма как да очакваш високо възнаграждение.

Според него единственият източник за увеличаване на пенсиите е бюджетът.

"Не виждам сигнали да се отдели такъв ресурс. Тази актуализация ще изисква между 1 и 2 милиарда лева. Колкото повече го отлагаме този процес, толкова повече увеличаваме ресурса, който ще ни е необходим да го направим", допълни той.

Неговото мнение е, че решението е тази стъпка да се приеме постепенно в рамките на няколко години.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК