Бисер Петков очаква по-високи пенсии през 2020 г.

Увеличението им от 1 юли 2020 г. ще е с над 6 на сто

01.10.2019 | 16:28 Редактор: Ралица Братанова
Бисер Петков очаква по-високи пенсии през 2020 г.

Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 година.

Това се посочва в приветствие на социалния министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, публикувано на сайта на социалното министерство.

Наскоро министърът коментира, че увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. ще е с над 6 на сто.

В приветствието за днешния ден министър Петков припомня, че от 1 юли т.г. всички пенсии бяха повишени с 5,7 на сто, което е най-голямото увеличение за последните години, а догодина увеличението ще е по-съществено.

Министърът припомня още, че непосредствено след встъпването в длъжност на правителството през май 2017 г. бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност.

По думите на Петков желанието на правителството е да се изгради устойчив модел, който да гарантира адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

Усилията на правителството са насочени и към развитието на качествени и ефективни социални услуги в общността и в домашна среда, които имат ключова роля за подкрепа на възрастните и насърчаване на тяхното социално включване, се посочва още в приветствието.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК