Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Решават ли наполовина проблемите поправките за съкратеното следствие?

Паниката сред родителите в Сливен имала своята предистория

09.10.2019 | 20:35 Редактор: Юлия Христова

Само в случаите на умишлено убийство няма да се прилага съкратено съдебно следствие, решиха окончателно депутатите с промени в НПК. В пленарната зала 92 народни представители гласуваха "за", 62 - "против" и 11 - "въздържал се".

По време на дебатите управляващи и опозиция си размениха нападки и спориха дали да има бързо правораздаване и справедливи присъди. 

"Това не само е осакатен текст, ами и решава проблемите наполовина. Когато става дума за ясно извършено престъпление с ясни улики, не виждам смисъл от самопризнанията", посочи в "Денят ON AIR" Таско Ерменков от БСП. 

По думите му опираме до професионализма на системата, а на правораздавателната система основната задача била да създава чувство за справедливост.

"Надявам се да не са били предизборно приети промените в този случай. Ние от БСП поставихме принципно въпросите", допълни той пред Bulgaria ON AIR. 

Казусът с предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман, Ерменков коментира с думите: "На какво основание съдът взема решение, че той се е поправил?"

Според него създалата се паника сред родителите в Сливен и други градове в страната, която доведе до извеждане на деца от училище, заради страх от отнемане, има предистория. Той даде пример с принудителното отнемане на две деца от майка им в града, защото намало как да ги гледа, след като била отстранена от работа. 

Вижте видео с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК