Окончателно: Отпадна съкратеното следствие при умишлени убийства

Процедурата ще се прилага само при тежки телесни повреди

09.10.2019 | 12:45 Редактор: Ралица Братанова

При умишлено убийство отпада възможността за съкратеното следствие, което води автоматично до редуциране на присъдата с 1/3. Тази поправка в НПК беше окончателно приета от парламента след протестите през последните седмици заради бруталните случаи на убийства, последното от които на 7-годишната Криси от село Сотиря. Момичето стана жертва на 21-годишния Мартин Трифонов, който я изнасили и преби. 

Заради това в цялата страна беше организирана подписка с искане за справедливи присъди и отпадане на възможността за намаляване на присъдата при тежки престъпления.

Макар че подкрепи отпадането на съкратеното съдебно следствие при умишлените убийства, мнозинството в парламента отказа да приеме предложението на левицата това да важи и за тежките телесни повреди.

Корнелия Нинова опита да обори аргументите на управляващите, че ако отпадне съкратеното следствие, процесът ще е бавен и скъп с мотива, че съдийска колегия застава зад предложението на БСП.

"Съдиите застанаха зад нас, въпреки че тяхната работа ще се усложни, но е време за справедливост", призова от парламентарната трибуна тя.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче отрече, че въпросът за справедливото наказание се решава с текстове в Наказателния кодекс, а не в Наказателно-процесуалния, който се променя сега.

"Чухме спекулации, че ГЕРБ била виновна за това или за онова, за липсата на справедливост, но когато се въведе първото съкратено следствие, това се случи заради това, че имаше постановени присъди под минимума. Нека да бъдем откровени и да кажем, че не можем да дадем гаранции за това дори да ограничим съдебното следствие за всички тежки престъпления, което са 95 на сто от НК, пак не можем да дадем тази гаранция на близките на жертвите и пострадалите, че няма да има присъди под минимума", каза той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК