Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Андрей Ковачев: Кибертероризмът не може да се разглежда като шега!

Отговорните лица трябва да бъдат разкрити и наказани, категоричен бе евродепутатът

22.08.2019 | 20:30 Редактор: Василена Василева

Седем сигнала за поставени взривни устройства доведоха до евакуации и проверки на четири летища и сградите на няколко медии вчера. Заплахите се оказаха фалшиви, но резултатът е налице - засилени мерки за сигурност по летищата и журналисти, чакащи с часове, за да се върнат на работните си места. Разследването на сигналите е в ход. ГДБОП си сътрудничи с европейските служби, защото се оказа, че подобен кибертероризъм е имало и в други държави-членки на ЕС. 

"Случилото се не може да се разглежда като шега. Подобни действия водят до сериозни загуби. Всява се паника, създава се несигурност, психози...", коментира в студиото на "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Той бе категоричен, че задължително отговорните за вчерашните заплахи лица трябва да бъдат разкрити и наказани.

"Кибертероризмът е феномен, с който всички държави се сблъскват. Никога не можем да твърдим, че сме достатъчно подготвени за подобно нещо. Всеки ден трябва да се усъвършенстват методите за противопоставяне на такива атаки. А за да се случи това, са нужни съвместни действия от страна на всички заинтересовани държави, включително и тези извън Европейския съюз", допълни още Ковачев.

Текстът на изпратените имейли беше един и същ, създаващ впечатление, че е написан чрез преводача на Google (Google Translate). 

"Добър ден! Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме заредили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на ... (име на фирмата и адрес) ... Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо. Честит полет!" 

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът отбеляза, че многократно са настоявали да бъде създадено звено, което автоматично да обменя информация между разузнавателните организации в страните от ЕС по всички теми, свързани с тероризъм и кибертероризъм.

"Такива атаки не бива в никакъв случай да остават анонимни. Подобни "дигитални дупки" трябва да бъдат търсени, защото в противен случай кибертерористите винаги ще вървят крачка напред. Необходим е добър диалог в световен мащаб", категоричен бе Андрей Ковачев.

По-рано от ГДБОП съобщиха, че бомбените заплахи може да са били извършени от деца, а не от хакерска група. В хода на проверката е станало ясно, че електронни заплашителни съобщения са били получени в няколко европейски столици, както и във Ванкувър и Канада, където подобни имейли са пратени от същия доставчик на летището и няколко канадски медии. 

Извършителите са използвали ресурси в интернет,достъпни за всеки и позволяващи анонимност.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК