Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Начев: Дано догодина да направим първа белодробна трансплантация

Новата реформа в здравеопазването има за цел да се използват ефективно средствата, обясни той

09.08.2019 | 20:20 Редактор: Бойко Димитров

Надявам се догодина да направим първата белодробна трансплантация у нас. Това заяви в "Денят ON AIR" директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Както е известно Австрия спря белодробните трансплантации на чужденци, като е много вероятно скоро това да направят и други държави.

Поради тази причина пациентите в България, които се нуждаят от тази интервенция ще трябва да чакат докато тя може да се извършва и у нас. Професор Начев заяви, че вече имаме 4-5 човека, които са добре подготвени, но им трябва още време за специализация.

Затова той заяви, че се радва, че Австрия няма да спре програмата си за обучение на кадри, която е подписана със страната ни. В момента 18 човека у нас чакат за белодробна трансплантация. 

"В много държави има съмнения за трансплантационен туризъм - търговия с органи. Затова и са затегнати мерките. Държавата трябва да направи така, че тези манипулации да се извършват у нас. Надявам се следващата година да направим първата белодробна трансплантация в България. Имаме около 4-5 човека, които са много добре подготвени. Техника също имаме", обясни Начев.

Той също така коментира и новата реформа в здравеопазването и заплатите на медицинските лица, които през последните месеци организираха масови протести.

"Новата реформа в здравеопазването няма за цел повишаване на качеството, а цели ефективно използване на средствата. Затова трябва да се остойностят медицинските услуги и след това да се извършва контрол на изразходването на средствата, в който да участват и пациентите. Тези фактори трябва да повлияят положително на здравеопазването", заяви професорът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК