Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Жители на квартал "Обеля" опровергаха кмета на район "Връбница"

Не било вярно, че там няма презастрояване

02.08.2019 | 21:22 Редактор: Елена Несторова

Вече 26 дни жители на столичните квартали "Обеля" 1 и 2 протестират срещу застрояването и усвояването на зелени площи в междублоковите пространства за стопански цели. Преди броени дни кметът на район "Връбница" Младен Младенов заяви в "Денят ON AIR", че няма такова нещо.

С твърднието му обаче не са съгласни Тихомир Василев и Йоана Иванова от „Зелена Обеля“. Според Закона за радиото и телевизията двамата поискаха право на отговор. Те смятат за безумно твърдението на Младенов, че няма презастрояване в двата квартала.

"Г-н Младенов явно не е информиран и иска да подведе зрителите. Той би трябвало да се поинтересува, че през 1988-1989 г. с подписка това застрояване на малки блокчета в каретата в "Обеля" 2 е спряно от гражданите му в тогавашния Столичен народен съвет", каза Василев пред Bulgaria ON AIR.

Иванова поиска преразглеждане на реституцията. Според нея квартал "Обеля" би могъл да бъде разширен, но не и уплатнен. Тя го нареди с "Младост" и "Люлин", които посрещали все повече млади семейства с малки деца. В тази връзка пък посочи, че в квартала има нужда от повече детски градини. 

"В момента кварталът издиша и е крайно неспособен да поеме новите жители, които ще бъдат заселени в квартала, ако продължи това застрояване", каза тя.

Василев сподели, че подземните води на "Обеля" не позволяват изграждане от на подземни паркинги. В тази връзка той попита как се изпълнява тогава изискването за паркоместа. 

Той не е съгласен и с твърдението на Младенов, че зелените площи в квартала са се увеличили, защото нямало откъде да дойде залесяване.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК