Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

МБАЛ "Света София" стартира кампания за безплатно изследване на хепатит "С"

Тестовете са безболезнени, протичат бързо и ще се провеждат до 31 август

30.07.2019 | 20:30 Редактор: Ралица Братанова

Около 70 000 хиляди души са инфектирани с Хепатит "С", а 69 хиляди от тях не знаят. Поради тази статистика МБАЛ "Света София" стартира кампания за безплатно изследване на вируса, която ще продължи до 31 август. Тестовете се провеждат от 8:00 до 13:00 часа, не е нужно да имате предварително записан час.

"Това са нашите скромни усилия да помогнем на пациентите. В България ние разполагаме с всички съвременни медикаменти. Пред българските гастроентеролози стои този проблем да направят така, че пациентите да имат достъп до това лечение", коментира началникът на отделението по гастроентерология в МБАЛ "Света София" д-р Светослав Саджаклиев в "Денят ON AIR".

Според него възможността хората да си направят такъв тест безплатно ще предизвика интерес, а и обществото все повече разбира, че хепатит "С" е проблем.

Пред Bulgaria ON AIR гастроентерологът доктор Гергана Танева обясни, че тестът е напълно безплатен, бърз и безболезнен, а пациентите научават резултатите до края на деня.

"Заболяването протича много коварно. В началото пациентите нямат никакви оплаквания, обикновено идват при нас, когато са настъпили усложненията, а именно чернодробната цироза и рак на черния дроб", обясни д-р Танева.

Тя допълни, че заразяването с хепатит "С" става основно по кръвен път, може да се предаде от майката на плода, а рискова група са интервенозните наркомани.

Д-р Светослав Саджаклиев напомни, че обикновената кръвна картина не показва дали сме носители на вируса и са необходими специфични тестове, но за щастие те са достъпни и могат да бъдат направени в България.

"През последните години благодарение на усилията на много учени беше прочетен целия геном на вируса, което позволи създаването на медикаменти, които го лекуват в 99,99%", обясни началникът на отделението по гастроентерология в МБАЛ "Света София".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК