България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търсят се 69 хил. носители на Хепатит "С" чрез безплатна диагностика

Проф. д-р Красимир Антонов обясни, че най-рисковите групи са над 34-годишна възраст

19.07.2019 | 08:06 Редактор: Ивайло Николов

По официални данни 77 000 души у нас са инфектирани с Хепатит "С", но 90% от болните не знаят. Тази статистика обаче е валидна за целия свят.

Именно заради това УМБАЛ "Св. Иван Рилски" започва безплатен скрининг за носители на Хепатит "С". Инициативата е под надслов "Да намерим липсващите 69 000" е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса.

Проф. д-р Красимир Антонов от лечебното заведение обясни в ефира на "България сутрин", че здравноосигурените лица имат право на безплатно лечение, което гарантира почти 100% ефективност и е на световно ниво.

По думите му обаче трябва диагностиката да се прави рано, въпреки че Хепатит "С" протича без симптоми.

"Хората не знаят, ако те не са информирани. Ако не знаят, на практика действително не знаем кои са те. Това е нашата задача - да направим така, че максимален брой наши съграждани да бъдат открити и диагностицирани, защото можем да ги излекуваме", посочи проф. Антонов.

Той допълни, че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" всеки ще може да си направи изследване за Хепатит "С" до края на август.

По думите на лекаря Световната здравна организация иска до няколко години да са диагностицирани 90% от хората, които са инфектирани. 

"Всяка година в България лекуваме около 1000-1200 човека. 69 000-70 000 пациенти - ние трябва да лекуваме поне 5 000, но тези пациенти ги нямаме, защото те не знаят, че са инфектирани и ние не знаем кои са те", обясни проф. д-р Красимир Антонов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че най-рисковите групи са хората, родени преди 1989 година и подчерта, че по-ранната диагностика дава по-голям шанс за пълно лечение. Медикът обясни, че Хепатит "С" засяга черния дроб и той може да се възстанови напълно.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК