Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Приоритетите на Урсула фон дер Лайен биха били полезни за страните членки на ЕС

Според Стоян Сталев е хубаво да се сближат критериите за плащане в Съюза

16.07.2019 | 21:21 Редактор: Елена Несторова

Урсула фон дер Лайен e новият председател на Европейската комисия. Тя е първата жена в историята на Европейския съюз, която застава начело на поста.

"Това е наистина вълнуваща вечер за ЕС. Смятам въпреки различните оценки на нейната кандидатура, че това е една успешна кандидатура, не само защото е първата германска политичка, която оглавява ЕК, но и затова, че тя е един все пак външен човек за европейската номенклатура", коментира бившият външен министър Стоян Сталев в  "Денят ON AIR".

Според него много от приоритетите на фон дер Лайен са полезни за страните членки на ЕС. Сред тях са уеднаквяването на европейските заплати. 

"Тя каза че всичко, което се даде, трябва да бъде спечелено, изработено, така че не трябва да се чака по това отношение на субсидии от ЕС. Смятам, че е хубаво да се сближат критериите за плащане в ЕС. Аз не съм привърженик на уеднаквяване на всички икономически стълбове", каза Сталев. 


Бившият министър посочи като интересна идеята на германката да бъде приложено пълно числено равенство между комисарите мъже и жени.

"Според мен е важно да бъде външен човек, за да нможе да оцени все пак и нуждата от някои реформи. ЕС се нуждае решително от приоритети, които да бъдат засилени, а някои  процеси да бъдат критически оценени", твърди той.

Той е на мнение, че законнодателството на ЕС се нуждае от сериозно съкращаване и преоценка на начина, по който се законодателства комисията.

"Трябва да се мисли и за по-добро хармонизиране на участието на националните парламенти в изграждане политиката на ЕС. Това няма да е лесно, защото ЕП е директно избран орган, но все пак виждаме, че той не може да бъде възприет като основен законодателен орган и донякъде с основание, защото всички държави искат да запазят своите законни приоритети да бъдат решавани от национално избраното правителство", добави  Сталев.

Другата тема, която засяга фон дер Лайен, е заявка за неразширяване на ЕС. Според Сталев действително приемане на нови членки няма да има скоро.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК