Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

Това заяви тя в последната си реч пред евродепутатите

16.07.2019 | 19:55 Редактор: Ралица Братанова

Урсула фон дер Лайен e новият председател на Европейската комисия. Тя е първата жена в историята на Европейския съюз, която застава начело на поста.

По време на изказването си тя обяви, че ще работи усилено за равенството между половете. Сред приоритетите ѝ влиза и стабилна европейска икономика съчетана със социална справедливост. 

"Всеки човек, който работи на пълен работен ден, трябва да получава минимална заплата, достатъчна за достоен живот", заяви тя. Лайен засегна и проблемите, свързани с миграцията. 

"Трябва да се справим с нелегалната имиграция, трябва да се борим срещу контрабандистите и трафикантите. Трябва да запазим правото на убежище и да подобрим положението на бежанците", посочи Лайен.

И въпреки множеството обещания - кандидатурата ѝ за наследник на Жан-Клод Юнкер среща сериозни препятствия в лицето на някои политичеси групи.

"Искам Европа да се превърне в първия континент без замърсяване в света до 2050 година. За да осъществим това, трябва да предприемем смели стъпки.Настоящата ни цел за намаляване на емисиите с 40% до 2030 г. не е достатъчна", заяви Лайен.

Думите ѝ обаче не бяха посрещнати с ентусиазъм. "Зелените" я обвинаха, че думите ѝ не съдържат нищо съществено.

Речта на Урсула предизвика противоречив отзвук. Мнозина дори я определиха като клише. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК