Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европеист: Институционален блокаж е причината за тежките преговори в Брюксел

Вишеградската четворка не може да бъде пренебрегвана, посочи Жулиета Пенева

02.07.2019 | 21:05 Редактор: Зорница Костадинова
Европеист: Институционален блокаж е причината за тежките преговори в Брюксел

Преговорите за високите постове в Евросъюза продължават трети ден. Европейският съвет на 28-те лидери на страните от ЕС постигна споразумение кого да предложи за водещите постове в Съюза. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е изненадващото име за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия. Тя ще бъде и първата жена начело на ЕК.

"Предпоследната информация е, че Манфред Вебер се отказва от мандата си за "шпицен кандидат", което е важно", отбеляза европеистът Жулиета Пенева пред Bulgaria ON AIR. 

Според нея имаме институционален блокаж вследствие на политическото недоверие на гражданите към две големи партии. По думите ѝ това е причината за тези тежки преговори.

"Ако Урсула фон дер Лайен, която е много близка до германския канцлер Ангела Меркел и федералист, стане председател на Европейската комисия, това ще бъде един друг знак. И не само към европейските държави, а и към целия свят, тъй като ще се очаква по-задълбочена интеграция в сферата на сигурността", смята Пенева. 

Тя допълни, че в последната конфигурация на ключовите постове в ЕС не присъства Зелената партия.

"Вишеградската четворка се наложи като един от актьорите на политическата европейска сцена и не може да бъде пренебрегвана. Те подкрепят германския министър за президент на Европейската комисия и това е важен елемент за това кои се наложиха като силни на европейската сцена", посочи още гостът в студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев.

Според нея премиерът Бойко Борисов се опитва по всякакъв начин да защити интересите на държавата ни и да извлече полза от случващото се, което заслужавало уважение. 

Две са спряганите имена за кандидат за еврокомисар - Сергей Станишев и Кристалина Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК