Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Строителен предприемач: Имотите в София поскъпват закономерно

Георги Шопов каза, че държавата може да направи жилищата по-достъпни

11.06.2019 | 21:00 Редактор: Ивайло Николов
Строителен предприемач: Имотите в София поскъпват закономерно

За последните две десетилетия цените на апартаментите в София са се покачили с около 100%. Така в райони с добра инфраструктура и метро квадратният метър се търгува около 800 евро, на други места в южните райони е около 900 евро. Има цени за всеки вкус и джоб, защото в определени квартали квадратен метър жилище стигат хиляди евро.

Покачването на цените на апартаментите в София е нормална тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб, защото жилището е стока от първа необходимост. Председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов обясни в студиото на "Денят ON AIR", че по показатели на ООН в София жилищата са много по-достъпни за хората в сравнение с Гърция и Румъния.

По думите му в Лондон или Берлин хората цял живот живеят под наем, а по тези места около 1/3 от доходите на цялото семейство отиват за покриването именно на това перо.

"В София продължават да идват хора. Не можем да регулираме търсенето, защото не можем да забраним на хората да идват да живеят в София, но можем да увеличим предлагането", каза Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Според него всичко е прост пазарен принцип и ако има повече предлагане, цените на апартаментите в София ще паднат, но това може да стане чрез различни мерки на властта.  

"Както се случва в Истанбул. Държавата регулира през общината нови територии в самия град или до града, уплътнявайки го. Това ще предостави възможност за много нови терени да започнат да се застрояват, което ще увеличи предлагането. Може да се намали административната тежест, което оскъпява продукта и намалява предлагането. Така то ще се увеличи и цените ще се нормализират", категоричен беше той.

Георги Шопов каза още, че се очаква цените на имотите в София да продължават да се покачват и без взимане на мерки жилищата ще стават все по-недостъпни за хората.

Вижте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК