НАСП: Цените на жилищата продължават да растат и през 2019 г.

Що се отнася до София, голям процент от жителите на града все още обитават остарелия сграден фонд

08.06.2019 | 11:26 Редактор: Василена Василева
НАСП: Цените на жилищата продължават да растат и през 2019 г.

Покачване на цените на жилищата в София с до 5% през 2019 г., прогнозират членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Специалистите определят като основен фактор за повишението покачаването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и нарастващите разходи, свързани с административните услуги.

Според Камен Петков - член на НАСП - изчисленията сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се формира от самото строителство, в което обаче се включват инвестиции в прилежащата инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи.

По думите му повишаването на цената на труда също оказва влияние върху крайния продукт. За последните 10 години възнагражденията в строителния сектор са нараснали почти два пъти, показва статистиката на НСИ.

Данните на Асоциацията показват, че що се отнася до София, голям процент от жителите на града все още обитават остарелия сграден фонд, което пък провокира устойчивото търсене на жилища ново строителство, коментират експертите.

Броят на издадените строителни разрешения в столицата расте – с почти 25% повече са планираните жилищните единици през първото тримесечие на 2019 спрямо 2018. Въведените в експлоатация нови жилища пък се увеличават двойно, сочат данните на НСИ.

„Предвид балансирания пазар, който наблюдаваме в момента, очакваме поскъпването на жилищните имоти да бъде около нивата на инфлацията и да не надвишава 5% на годишна база. Секторът навлиза в една по-зряла фаза, в която купувачите и продавачите сключват сделки без да се налага сериозен компромис от двете страни“, уточнява Христо Чепишев, член на НАСП.

Въпреки тенденцията към постоянно повишаване на цените на жилищата в страната, имотите в България остават сред най-достъпните в Европа. Данните на Numbeo - най-голямата в света база данни с актуална информация за условията на живот - показват, че София заема водеща позиция в отношението на средния месечен доход към средната цена на квадратен метър жилищна площ за града.

"За съжаление тенденцията у нас е за влошаване на този показател. В резултат от все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции, нашата дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява.", коментира Георги Шопов, председател на НАСП.

Въпреки това от Асоциацията се надяват, че сме далеч от ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище.

НАСП отчитат и осезаема промяна в данъците и таксите, съпътстващи строителния процес. Тротоарното право например, продължава да поскъпва, а в някои квартали на столицата таксата вече надвишава наемите в търговските центрове.

"Принудени сме да плащаме такси към частните експлоатационни дружества, за да получим изходни данни при стартирането на нов проект. Тези такси обаче не се контролират от държавата. Вярваме, че този тип информация трябва да бъде със свободен достъп не само за инвеститорите, но и за всички граждани“, пояснява Мартин Драгоев, член на НАСП, цитиран от Dnes.bg

От Асоциацията считат, че въвеждането на електронно строително разрешение е една от най-наложителните мерки в жилищното строителство. То дава възможност за електронна връзка между всички общински и държавни органи, компетентни по съответната документация.

Този метод вече е въведен в страни като Македония и Сърбия. Той позволява строителните книжа да се проследяват в реално време, с което ще се облекчи работата и на двете страни - както на инвеститорите, така и на администрацията, коментират още от Асоциацията.

Друга важна стъпка, за която настояват членовете на НАСП, е приемането на „мълчаливото съгласие“ при определени етапи от административния процес. Според тях то ще ускори изпълнението на процедурите, тъй като в момента част от дейностите се бавят заради липсата на становище, а не от фактически обоснован отказ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК