fallback

Енергийни експерти: Повишаването на цената на тока е нищожно

Държавата трябва да спонсорира енергийно бедните, смятат Явор Куюмджиев и Георги Миков

05.06.2019 | 21:00 Автор: Бойко Димитров

Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно. Това обявиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и Георги Миков. Според тях родната енергетика е в тежка финансова криза и това се отразява на крайния потребител.

Куюмджиев бе категоричен, че е по-добре държавата да подпомага енергийно бедните хора в страната, отколкото да плаща милиони левове дългове, които натрупват дружествата. Той също така сподели, че трябва национален консенсус за покачването на цената на електроенергията у нас.

"Родната енергетика е в тежка финансова криза. Задълженията са около 10 милиарда лева, без тези на ТЕЦ "Марица-Изток". Тези дългове трябва да бъдат платени от крайните потребители. Правилният път е да се вдигнат социалните помощи и подпомагане на енергийно бедните граждани. Нека тези 3% да са 5. Тогава излиза, че цената ще скочи с 2,5 лева на месец. Ако 60% процента от населението са енергийно бедни, значиче държавата трябва да покрие 12 млн. на месец, което е около 140 милиона на година", разясни Куюмджиев.

Той бе подкрепен от Георги Миков, който разкри, че поскъпването на електроенергията е причинено от поскъпването на емисиите за нейното производство. 

"Тенденцията е плашеща, тъй като емисиите ще поскъпват. Въглищната енергетика ще бъде принудена да се преструктурира. Ние за момента не можем без нея. Увеличение от 3,5% за крайния потребител е нищожно в сравнение с това, което наистина трябва да се покрие. Топлофикационните услуги са субсидирани най-вече от електричеството. В регулаторната комисия работят достатъчно компетентни хора, които са наясно с всички компоненти, които са свързани с образуване на цената. Нямаме бизнес модел, който да изчисти дълга за електроенергия", каза ескпертът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback