Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергийни експерти: Повишаването на цената на тока е нищожно

Държавата трябва да спонсорира енергийно бедните, смятат Явор Куюмджиев и Георги Миков

05.06.2019 | 21:00 Редактор: Бойко Димитров
Енергийни експерти: Повишаването на цената на тока е нищожно

Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно. Това обявиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и Георги Миков. Според тях родната енергетика е в тежка финансова криза и това се отразява на крайния потребител.

Куюмджиев бе категоричен, че е по-добре държавата да подпомага енергийно бедните хора в страната, отколкото да плаща милиони левове дългове, които натрупват дружествата. Той също така сподели, че трябва национален консенсус за покачването на цената на електроенергията у нас.

"Родната енергетика е в тежка финансова криза. Задълженията са около 10 милиарда лева, без тези на ТЕЦ "Марица-Изток". Тези дългове трябва да бъдат платени от крайните потребители. Правилният път е да се вдигнат социалните помощи и подпомагане на енергийно бедните граждани. Нека тези 3% да са 5. Тогава излиза, че цената ще скочи с 2,5 лева на месец. Ако 60% процента от населението са енергийно бедни, значиче държавата трябва да покрие 12 млн. на месец, което е около 140 милиона на година", разясни Куюмджиев.

Той бе подкрепен от Георги Миков, който разкри, че поскъпването на електроенергията е причинено от поскъпването на емисиите за нейното производство. 

"Тенденцията е плашеща, тъй като емисиите ще поскъпват. Въглищната енергетика ще бъде принудена да се преструктурира. Ние за момента не можем без нея. Увеличение от 3,5% за крайния потребител е нищожно в сравнение с това, което наистина трябва да се покрие. Топлофикационните услуги са субсидирани най-вече от електричеството. В регулаторната комисия работят достатъчно компетентни хора, които са наясно с всички компоненти, които са свързани с образуване на цената. Нямаме бизнес модел, който да изчисти дълга за електроенергия", каза ескпертът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК