Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Опасността от терор в Европа остава, нужна е единна стратегия

Терористите винаги са крачка напред, отбеляза Славчо Велков пред "Денят ON AIR"

20.05.2019 | 20:15 Редактор: Василена Василева
Експерт: Опасността от терор в Европа остава, нужна е единна стратегия

Германското външно разузнаване предупреди, че терористичната организация "Ислямска държава" може да организира атентати в Европа. По време на годишния симпозиум на службата за външно разузнаване в Берлин, директорът на Федералната служба за защита на конституцията (BfV) Томас Ханделванг обясни, че никой не бива да се заблуждава от военния разгром на групировката в Сирия.

Организацията продължавала да действа, а пример за това са атентатите в Шри Ланка, където загинаха стотици. Разпространението на пропаганда от привържениците на "Ислямска държава" продължава и призовава за атаки срещу цели на запад.

"Опасността остава, защото Европа все още няма единна стратегия за противодействие на тероризма. С намаляване на напрежението в някои горещи точки, например Сирия и Ирак, то се повишава на други места. Планирането на подобни организации става по такъв начин, че много бързо успява да пренасочва усилията от едно направление към друго. Те създават нови зони на влияние", коментира в студиото на "Денят ON AIR" експертът по сигурност Славчо Велков.

Той обясни, че за съжаление терористите вървят винаги крачка напред поради факта, че много бързо се консолидират и с изключителни темпове успяват да планират действията си.

"Само единен замисъл, единна стратегия и много финансови средства, могат да допринесат за превенцията срещу ударите на тези организации", отбеляза Велков.

Пред Bulgaria ON AIR експертът бе категоричен, че системите за сигурност в големите европейски столици са ненадеждни. А именно сега е моментът, в който трябва да бъдем изключително внимателни, защото практиката показва, че терористичните дейности се активизират след пролетта, както и по време на важни събития и празници.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК