Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Експерт: Атентатът в Шри Ланка - най-кървавият терористичен акт

18 хиляди бойци от Сирия и Ирак действат като скрити клетки

29.04.2019 | 13:19 Редактор: Иван Берберов
Експерт: Атентатът в Шри Ланка - най-кървавият терористичен акт

"Въпреки пораженията, които са нанесени на Ислямска държава, тя остава основна международна заплаха. Тя остава най-сериозната терористична група, която е възможно да проведе големи по мащаб, по сложност и с много жертви терористични атаки", заяви в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, като се позова на Доклад за международния мир и сигурност на генералния секретар на ООН, базиран на доклади и данни от страните-членки.

"Ислямска държава владееше една територия почти колкото България и по размер, и по население", каза експертът в разговор с водещата Милена Милотинова. По думите му на територията на Ирак и Сирия имало до 18 хиляди бойци, които са преминали вече във формата на скрити клетки. "Има и 3000 чуждестранни бойци, които са от различни държави" заяви Йордан Божилов в отговор на въпрос наистина ли Ислямска държава в Сирия и Ирак е унищожена, каквито бяха твърденията преди месеци, и как при това положение групировката е успяла да извърши терористичните актове в Шри Ланка. 

"Това е глобална мрежа. И още по-лошо – това е глобална идеология", допълни Йордан Божилов.

"Шри Ланка беше обявена за най-добрата туристическа дестинация по много критерии, включително и сигурност. След разгрома на тамилските тигри на практика нямаше някакви сериозни проблеми за сигурността там. Това (експлозиите в хотели и църкви миналата неделя, взели над 350 жертви) може би ще се окаже един от най-кървавите атентати въобще в историята на тероризма", каза още Йордан Божилов.

"Ислямска държава (ИД) започва да действа на базата на клетки, които са в най-различни държави и тенденцията, която се отбелязва в анализите на ООН, са всяка една такава клетка сама да се финансира. Ислямска държава има изключителни финансови средства – говори се за над 300 млн. долара във всеки един момент, с които те могат да разполагат. Тези пари могат да бъдат трансферирани, тези пари могат да имат движение, но самите клетки сами набират и въображение, и финансиране, и подготовка провеждат. Ние виждаме, че да се извърши един терористичен акт вече не е и толкова скъпо, не изисква и големи подготовки", заяви Йордан Божилов.

"Това е проблемът на този глобален тероризъм – той е инспириран от една идеология, той може да извърши атаката във всеки един момент на всяка една точка от света", каза експертът по сигурност.

"Ние знаем за разпространение на Ислямска държава в Азия, в Близкия Изток, почти всички бивши азиатски съветски републики имат клетки на Ислямска държава", допълни Йордан Божилов.

"Проблемът е, че не само терористични организации могат да действат, имаме случаи на отделни граждани, радикализирали се и чрез терористични атаки изразяват своето отношение към ИД като продължение на нейната дейност и това е най-трудното за разгадаване – кой е този човек, който може да извърши атака. Преди няколко години британските служби излязоха с доклад, че няма единен профил на терориста", заяви Божилов.

"След разгрома на Ислямска държава в Сирия много от чуждестранните бойци тръгнаха към други организации, включително Ай Кайда, което до преди години го нямаше. Ислямска държава все още остава най-мощната и най-способна за извършване на терористични атаки. Бойци-терористи преминават от една към друга терористична организация, която може да бъде използвана като платформа. Това го е нямало досега т.е. този глобален джихад - той потенциално може да се разгръща и да се свива", заяви Йордан Божилов.

"В момента (в Европа) има над 3000 чуждестранни бойци, като голяма част са европейци, от които между другото накъде към 1000 човека бяха само от Балканите", заяви експертът.

Целия разговор на Милена Милотинова с Йордан Божилов и проф. Нако Стефанов - вижте във видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК