Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Оттеглянето на Иран от ядреното споразумение не бива да се подценява

Мигрантите се използват като инструмент за създаване на напрежение, заяви проф. Владимир Чуков пред "Денят ON AIR"

10.05.2019 | 20:47 Редактор: Василена Василева
Експерт: Оттеглянето на Иран от ядреното споразумение не бива да се подценява

Заплашена ли е страната ни от нова мигрантска вълна? Преди около 10 дни премиерът Борисов заяви, че правителството е разтревожено от подготовката на т.нар. "поход на надеждата", който се организира в лагерите в Турция. И тъй като през България не е лесно да се премине, към момента над 50 хил. души се организират да тръгнат по Балканския път - през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. 

"По-скоро тук става въпрос за големи напъни, тъй като нито една от стряскащите прогнози, давани досега, не се случи в действителност. Обстановката в Турция обаче към момента е много напрегната предвид предстоящите избори в страната", коментира в студиото на "Денят ON AIR" арабистът проф. Владимир Чуков.

Той отбеляза, че другата голяма криза, на която трябва да се обърне внимание, е иранската ядрена програма. 

"Всички виждаме какво се случва ежедневно. Доверието, в онези, които крепяха сделката за ядреното споразумение, е напът да бъде напълно изгубено. Не става въпрос единствено за преустановяването на иранската ядрена програма. Става въпрос за куп неща, които е възможно да се появят като последствия", допълни още Чуков.

Пред Bulgaria ON AIR експертът уточни, че САЩ поставят акцент върху лимитиране дейностите на ядрените съоръжения в Иран, докато европейците - и върху балистичната програма. Защото просто Европа е твърде близо.

"На практика се създават две паралелни гнезда на напрежение, които по един или друг начин използват като инструмент проблема с мигрантите", отсече гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Вчера Европейският съюз публикува съвместно изявление, в което се посочва, че отхвърля "ултиматума" на Иран относно по-нататъшното изпълнение от Техеран на ангажиментите, поети през 2015 година в Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като иранското "ядрено споразумение". 

Иранският президент Хасан Рохани пък определи 60-дневен краен срок за останалите си партньори в сделката и най-вече за ЕС да предприеме конкретни мерки, за да реагира на санкциите на САЩ, насочени към иранския петролен и банков сектор. Дотогава Техеран повече няма да спазва ограниченията за добиване на високообогатен уран, описани в сделката.

След съобщението на Иран френското правителство предупреди за ескалиране на напрежението, ако ядрената сделка бъде нарушена, а Германия заяви, че иска запазване на ядреното споразумение.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи допълнителни санкции на Иран, насочени към рудодобивния сектор и производство на метали като желязо, стомана, алуминий и мед.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.