България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

"Всички ние сме мигранти": Достатъчно толерантни ли сме към бежанците?

Интеграцията им у нас се оказва сериозен проблем. Защо?

06.05.2019 | 09:50 Редактор: Василена Василева
"Всички ние сме мигранти": Достатъчно толерантни ли сме към бежанците?

За шестте си години на Светия престол папа Франциск неведнъж е заявявал своята позиция по отношение на хората, които търсят подкрепа в Европа, бягайки от войни и недоимък. 

Преди да се отправи към Раковски днес той ще посети Регистрационно-приемателния център за бежанци в квартал "Враждебна" в София.

България е вход към ЕС за бежанци от Сирия, Афганистан и други размирни точки по света. Бедността в Африка също доведе милиони към Стария континент в търсене на по-добър живот. Проблемът се оказва глобален и изборът на папата не е случаен.

"Едно от основните послания на папа Франциск в рамките на визитата му в страната ни е именно да приемаме бежанците като равни, като част от всички нас. Той отправи апел да не затваряме очите, сърцето и ръцете си към тези, които чукат на вратите ни. Това послание е доста силно и то бива отправяно не за първи път", отбеляза в студиото на "България сутрин" сътрудникът по интеграция в представителството на Агенцията на ООН за бежанците в България Емилия Братанова ван Хартен.

"Когато стане въпрос за бежанци, фокусът винаги се поставя върху това как те да бъдат спирани да влизат на територията на страните от Европейския съюз. Много малко обаче се говори за техния живот и как пребивават в тези държави", коментира Радостина Белчева oт Съвета на жените бежанки в България.

Пред Bulgaria ON AIR тя каза, че този проблем у нас идва поради липсата на институция, която да се занимава с въпросите за интеграция на бежанците. 

"Агенцията за бежанците е орган, който предоставя международна закрила за тези хора. Решава дали даден мигрант има законовото право да остане да пребивава на дадена територия. След това обаче никой не следи какво се случва с тях. А един мигрант много трудно може да си намери жилище, работа и да започне нормален живот", допълни още Радостина Белчева.

Папа Франциск, който е определян също като папата на хората от периферията, на маргинализираните общности, често е обръщал внимание именно на бежанците и мигрантите. 

Във "Враждебна" в момента няма много настанени кандидати за бежански статут, а общо всички центрове за бежанци и мигранти в страната са запълнени на под 7 на сто от капацитета си. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК