Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: За увеличението на мигрантския поток се знаеше отдавна

Още в началото на март Босна затвори границата си с Черна гора, отбеляза Симеон Николов пред "Денят ON AIR"

09.04.2019 | 20:06 Редактор: Василена Василева
Експерт: За увеличението на мигрантския поток се знаеше отдавна

"За увеличаването на мигрантския поток се знаеше още през първите дни на месец март. Тогава Босна предупреди Европейската комисия и дори взе мерки като затвори 600-километровата си граница с Черна гора. В доклада на ЕС от януари тази година също имаше предупреждения за това", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на отбраната Симеон Николов.

По думите му и нашите политици, и тези в ЕС, със закъснение вземат мерки срещу този т.нар. "цикъл на преселение на народите", който се очаква да продължи в следващите 15-20 години. 

"Вълната от 2015 година беше една от най-големите. Тя обаче няма да е последната. Към момента добрата новина е, че заплаха за България няма, въпреки случващото се в Гърция", отбеляза още експертът по международна сигурност.

По-рано днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов посетиха граничния пункт с Гърция и бяха категорични, че при криза с бежанци ще се действа бързо и непоколебимо.

"Грешката на политиците ни бе в това, че не си изясниха изцяло причините за проблема с мигрантите. Освен войната в Сирия, огромна роля имат и климатичните промени. Ако бяхме помогнали на тези хора преди години, днес нямаше да се стигне до подобни проблеми", заяви Симеон Николов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.