Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Brexit окупирал съзнанието на евролидерите, не виждали останалите проблеми пред ЕС

Това е мнението на бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев

09.05.2019 | 21:03 Редактор: Ивайло Николов
Brexit окупирал съзнанието на евролидерите, не виждали останалите проблеми пред ЕС

Европейските лидери се събраха в румънския град Сибиу, за да обсъдят аспекти на Стратегическия дневен ред 2019-2024 година. Сред темите са насърчаването на мира и стабилността, поддържането на европерспективата за страните от Западните Балкани, сътрудничеството в областта на миграцията, следването на балансирана търговска политика, насърчаването на европейските инвестиции в отбраната и ролята на Европа като световен лидер в борбата срещу изменението на климата. 

В студиото на предаването "Денят ON AIR" бившият заместник-министър на външните работи на страната Милен Керемедчиев заяви, че съзнанието на европейските лидери изпускат да видят много проблеми, защото съзнанието им е окупирано от Brexit.

"Крайните евроскептици виждат, че желанието на други държави от ЕС, освен Великобритания, не е на дневен ред. Затова сега се промени общата нагласа, дори и на най-крайните евроскептици, че Европа трябва да бъде променена коренно, но да съществува", посочи Керемедчиев. 

По думите му най-лошият сценарий се е случил и сега Великобритания ще прати евродепутати в следващия европарламент, които според Керемедчиев ще спират много политики на Европейския съюз.

"За съжаление, британските евродепутати, 73 на брой, ще бъдат най-евроскептичните, тъй като новата партия на Фараж, която се казва "Brexit", при всички положения ще спечели изборите, а те са отявлени противници на ЕС. Вече Великобритания повече ще пречи, отколкото ще помага", категоричен беше Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че единственото позитивно, което може да се извлече от срещата в Румъния е, че вече дори и най-отявлените евроскептици в Европейския съюз не искат разпадането му.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК