Десетки хиляди българи може да се окажат нелегално пребиваващи след Brexit

Hай-малко 280 хил. български граждани живеят в Обединеното кралство

09.05.2019 | 19:05 Редактор: Ралица Братанова
Десетки хиляди българи може да се окажат нелегално пребиваващи след Brexit

Десетки хиляди българи може да се окажат нелегално живеещи във Великобритания след Brexit. За това алармират от Българския център за социална интеграция и култура в Лондон. 

Към момента най-малко 280 хил. български граждани живеят в Обединеното кралство. Ако Великобритания напусне Европейския съюз, всички те трябва да кандидатстват за придобиване на специален статут по Схемата за уседналост на граждани на ЕС. 

Според неправителствени организации българите на Острова могат да се окажат неподготвени за тази стъпка. 

Вече три години Тони Петкова работи за организацията за защита правата на европейците във Великобритания. По думите ѝ на прага на Brexit голяма част от българите срещат трудности с набирането на нужните документи за кандидатстване за статут за уседналост. 

Българи на Острова са категорични посолството ни в Лондон трябва да бъде подсилено. 

"Българското посолство не разполага с капацитета да обслужи толкова голяма българска общност, нито финансовия ресурс, нито като сграда не е пригодена да обслужва почти триста хиляди българи", обясни Нишан Джингозян.

От Българския център за социална интеграция и култура в Лоандон призовават да се преосмисли подходът спрямо българите, които живеят в чужбина. За целта била нужна цялостна стратегия за работа с тези граждани.

Вижте още по темата в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК