Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Възрастният човек е капитал, а не бреме за обществото, заяви Иван Нейков

МС прие нова стратегия за пенсионерите – правителството доказа, че следва програмата си, посочи Султанка Петрова

13.03.2019 | 20:32 Редактор: Иван Берберов
Възрастният човек е капитал, а не бреме за обществото, заяви Иван Нейков

Министерският съвет одобри нова стратегия за възрастните хора. Какви политики ще предложи държавата?

"Министерският съвет прие Националната стратегия за активен живот на възрастните хора. Правителството доказа, че следва управленската си програма. Целта на този проект е да се създадат условия за активен живот на възрастните хора, както и да бъдат интегрирани в социалния и икономически живот в страната. Тази стратегия е навременна, защото ние сме една от най-бързо застаряващите нации. Възрастните хора трябва да живеят в добро здраве. Най-интересното е, че с тази стратегия се въвежда и индексът за активен живот на възрастните хора – това се прави за първи път в България. Експерти подбраха най-добрите политики за тази стратегия", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. 

Тя уточни в "Денят ON AIR", че в тази стратегия има акцент върху достойнството на възрастните хора, които могат да бъдат връзката между поколенията. 

"Това не е първата правителствена стратегия за възрастните хора. Прави се първият опит да излезем от мантрата, че възрастният човек е аутсайдер, който трябва да бъде само крепен. Започваме да осъзнаваме, че възрастният човек е капитал за обществото, а не бреме. Днешният 60 годишен човек има капацитета на вчерашния 45 годишен човек. Ако започнем да ги отписваме, то на кого ще разчитаме после?", изтъкна Иван Нейков от "Балканския институт по труда и социалната политика". 

"Виждам промяна. Оказва се, че ако един човек с 20-годишен стаж напусне дадено предприятие, то липсата му се усеща моментално. Това са хора с много знания. Те знаят предприятието къде издиша и къде е силно. Възрастните хора могат да научат младите на неща, които те няма къде да чуят и видят. Опитният работник може да се окаже неспособен да сподели знанията си. Пенсиониращите се учители могат да бъдат впрегнати", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.  

Харесайте ни във Facebook ТУК