България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсата на архиви отваряла врата за злоупотреби и схеми в НОИ

Арестите в Силистра коментират Ваня Григорова и Добрин Иванов

11.03.2019 | 08:51 Редактор: Ивайло Николов
Липсата на архиви отваряла врата за злоупотреби и схеми в НОИ

Трима от задържаните за схемата с фалшиви пенсии в Силистра остават за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. Според прокуратурата директорът на НОИ в Силистра Милен Пенчев, както и Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров, са участвали в организирана престъпна група за неправомерно отпускане на максимални пенсии чрез фалшиви документи. Разследващите са установили около 20 случая на отпуснати по този начин пенсии през последните 2 години. С

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, коментираха в ефира на "България сутрин", че прокуратурата трябва да е сигурна в своите доказателства, за да докаже тази схема и фалшивите документи. 

"Как се доказва един фалшив документ, при положение, че липсват архиви? Между 10 и 15 % са само предадените архиви в НОИ. Можем да си представим за какви липси става въпрос", обясни Добрин Иванов.

По думите му няма гаранции, че категорийните работници, които имат право на по-висока пенсия и по-ранно пенсиониране, ще получат необходимите им документи от предприятията, където са полагали своя труд, защото не е сигурно колко са истински самите удостоверения за времето преди 1997 година, преди въвеждането на персонален регистър в НОИ.

"В България имаме огромен проблем и той ще става все по-видим с годините. Това са случаите, които не са малко и в които архиви просто няма. Хората просто няма как да докажат стаж. Това, което се говори, не стана ясно за кой период е трудовият стаж. Ако е преди 2000 година, има съвсем реален шанс тези хора наистина да са работили някъде и да нямат документи", категорична беше Ваня Григорова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея именно липсата на архиви отваря възможност за подобна схема за злоупотреби и от двете страни - работници, които не са работили никъде и държава, която репресира пенсионерите, за да свие разходите. 

Григорова каза също, че схемата в НОИ-Силистра може и да действа, защото хората търсят друг начин, за да си осигурят необходимите документи за труд, който действително са полагали.

Добрин Иванов пък допълни, че трябва строго да се преследват подобни престъпления с фондове, в които се внася от всички, но се ползват от по-малко хора.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК