"СМЧ – Пенчев": Шестима, сред които и шефът на НОИ в Силистра, се сдобиха с обвинения

Изготвяни са и фалшиви удостоверения за трудов стаж

09.03.2019 | 13:13 Редактор: Василена Василева

Шестима души са обвинени след специализираната акция, при която беше задържан шефът на НОИ в Силистра - Милен Пенчев. Обвиненията са за организиране на престъпна група, занимаваща се с фалшиви документи, уреждащи пенсии по-рано от навършения за това стаж. В повечето случаи е ставало въпрос за миньори.

Сред обвинените е и директорът на НОИ-Силистра. Установено е, че по телефона Пенчев е диктувал на началника на отдел "Отпускане на пенсии" лични данни на лица, които са искали да получават пенсии, за които нямат право, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Тя е записвала на бележка абревиатурата "СМЧ – Пенчев", т.е. "Силно мой човек - Пенчев". С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не са се извършвали нужните проверки", посочи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Лицата, възползвали се от такива пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници. 

Част от членовете на групата са били ангажирани с изготвянето на фалшиви удостоверения за трудов стаж. По случая са разпитани множество свидетели.

Харесайте ни във Facebook ТУК.