Членове на СИК не знаят базисни правила, всеки може да оспори изборните резултати

Все по-явна е политическата пристрастност в изборния процес, смятат Александър Андреев и Ваня Нушева

07.11.2023 | 09:28 Редактор: Вяра Димова

След оспорвания балотаж в София, от левицата поискаха чувалите с бюлетините да се отворят. 

"Всеки един от кандидатите може да иска оспорване на изборните резултати, ако счита, че има нарушение, довело до незаконосъобразното им провеждане. Административният съд ще вземе решението дали наистина има нарушения. Всеки, който е решил да обжалва, трябва да прецени какви доказателства може да посочи", обясни бившият председател и говорител на ЦИК Александър Андреев в студиото на "България сутрин".

Експертът от организацията "Прозрачност без граници" Ваня Нушева заяви, че прозрачността и взаимният контрол в изборния ден се осъществяват чрез няколко инструмента, като на първо място е възможността застъпници да наблюдават през целия ден.

"Медиите също имат определен принос. Въведохме и видеонаблюдение. Виждаме проблемите - недостатъчно добре обучени членове на СИК, не знаят базисни правила. Избирателите не са добре информирани как да попълват бюлетините. Виждаме и политическа пристрастност на членове на политическите комисии", каза Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Тя напомни, че и сега има стандартизирано обучение, но проблемът е в начина, по който се изпълнява.

"Обучение, което се извършва в рамките на час-два, не е достатъчно. Още по-голям проблем е позволената замяна на членове на СИК. В изборния ден идват хора, които не са участвали в обучение", коментира експертът.

Събеседникът ѝ посочи, че в голяма степен политическите сили и останалите участници в изборите разчитат на видеонаблюдението и това е притъпило вниманието на всички участници, които трябва да гарантират нормалното протичане на изборния процес.

"Видеонаблюдението ни показа явления, в което наблюдателите бяха поставени в редица обсъждания на Изборния кодекс като проблеми, включително намесата при броенето. Видеонаблюдението не трябва да замества цялостното участие на тези лица", настоя Андреев.

Нушева е категорична, че машините могат да помогнат за намаляване на недействителните бюлетини.

"Не трябва да абсолютизираме един или друг начин на гласуване, защото и зад двата начина стои човешката ръка. Трябва прозрачност и контрол", смята тя.

Александър Андреев заяви, че Изборният кодекс ще трябва да се отвори, тъй като пропуските и проблемите трябва да намерят законодателно решение.

Гледайте целия разговор във видеото.