Резултатът на Григорова я изстрелва в Космоса и делегитимира избора на Терзиев?

Пепи Димитрова, Марая Цветкова и Борислав Ангелов споделиха очакванията си за работата на новия кмет на София

07.11.2023 | 08:54 Редактор: Толя Стоянова

Опцията "не подкрепям никого" и на тези избори събра значителна подкрепа. На балотажа В София над 17 700 граждани решиха да отидат до урните, но без да подкрепят конкретен кандидат.

"Легитимността на властта става все по-съмнителна, това е по-съществен проблем от малката разлика между двамата кандидати. Ваня Григорова има време да направи план за политическата си кариера. Това за нея беше изстрелване в Космоса, тя трябва да запази тази енергия и да произведе нещо от нея", заяви PR експертът Пепи Димитрова в студиото на "България сутрин".

Според политолога Марая Цветкова, екипът на Ваня Григорова не е очаквал такъв успех. По думите ѝ Григорова делегитимира избора на Васил Терзиев. 

"Без структура и без политическа формация зад гърба няма как да се случи успех. 2019 г. Мая Манолова избяга от БСП и това ѝ костваше победата", коментира политологът Борислав Ангелов.

"Не може три месеца преди началото на кампанията да се съобщава човек, който не е активист", смята Цветкова.

По думите на Ангелов "не подкрепям никого" е протестен вот и е останал като възможен избор, заради старото правило да се гласува задължително. Според Димитрова голяма част от хората на Вили Лилков са гласували с "не подкрепям никого".

"Васил Терзиев идва от друго място, тепърва ще видим какво ще представлява в управлението. В страната сме имали кметове в общини, които са спечелили със сто гласа разлика, а не се е стигало до касиране. В София има много хора, които живеят и работят тук, но тяхната регистрация не е в София - това много изкривява вота", посочи Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Не чухме никакви ударни обещания от Васил Терзиев. Ваня Григорова успя да постигне много повече. През последната седмица на балотажа минаха в защита и не отидоха на дебат - това показа разумно поведение и липса на смелост. Това ще видим и в управлението", заяви Димитрова.

Цветкова се надява Васил Терзиев да покаже повече лидерство и решителност. По думите ѝ той ще е "доброто ченге", а Борис Бонев ще е "лошото ченге".

Гледайте целия разговор във видеото.