Новата местна власт с тържествени заседания, Ваня Григорова оспорва резултата в София

ЦИК извършва повторно въвеждане на данните

07.11.2023 | 06:56 Редактор: Вяра Димова
Новата местна власт с тържествени заседания, Ваня Григорова оспорва резултата в София

Новоизбраните кметове и общински съвети след първия тур се събират за първите си тържествени заседания. А в София се очаква от екипа на кандидата на БСП и ''Левицата'' за кмет - Ваня Григорова, да подадат документи за оспорване на резултатите от изборите пред съда.

Те обявиха, че правят сравнение между протоколите на секционните избирателни комисии и публикуваните на сайта на ЦИК. Събират всички сигнали за нередности, които ще представят пред магистратите.

Всичките 191 общински избирателни комисии са предали документацията си в Централната избирателна комисия след втория тур на местните избори. Вече се извършва и повторното въвеждане на данните. Съгласно Изборния кодекс на втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове.

При равен брой гласове няма избран кмет и по предложение на ЦИК президентът трябва да насрочи там трето гласуване. Има такива места в страната, сред които пернишкото село Черна гора, както и провадийските села Черноок и Житница.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)