Областните градове ще стигнат София по "Индекс на младежкото развитие" през 2044 г.

В Ямбол се увеличава детската смъртност, което слага района в дъното на таблиците, заявиха Цветомир Николов и Арно Пигелер

05.11.2023 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

Каква е възможността младите хора да останат по родните си места и там да се развиват? Младежка безработица, детска и младежка престъпност, възможност за работа - всичко това се отчита в  "Индекс на младежкото развитие".

"София продължава да стои стабилно откъм индекса, но липсват ключови промени, така че данните да тръгнат нагоре. Важен е сривът при държавните зрелостни избори, те имаха огромно отражение", коментира Цветомир Николов от "България на младите" в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Той посочи, че някои областни центрове успяват да се обособят като регионални такива и стават естествена притегателна сила за младите хора.

"Такава е Велико Търново, който е образователен център в региона, променя нивата на безработицата", даде пример Николов. В дъното на класацията към Враца, Монтана и Видин се нарежда вече и Ямбол.

"София най-много се доближава до идеалния сценарий. Под внимание се взима детската смъртност, която сравняваме с данните от Европа. В Ямбол тя се увеличава, което оказва влияние върху "Индекса на младежкото развитие". Когато има продължителен период от време с продължителна детска смъртност, има проблем с качеството на услугата в сравнение с останалите области", заяви пред Bulgaria ON AIR Арно Пигелер от "България на младите".

Гостите подчертаха, че с темповете на промяна на данните, останалите градове ще стигнат София около 2044 г.

Гледайте целия разговор във видеото.