Местни избори - балотажът: Машини в цялата страна излязоха от строя

Машинният вот не бе спрян

05.11.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

България избира местната си власт за следващите 4 години от "втория опит". След като на първия тур гласувахме само с хартиени бюлетини, то днес избираме и с машина. Появиха се обаче редица съмнения, че Комисията е избрала неподходяща хартия - по-широка, отколкото е трябвало. А избиратели в цялата страна сигнализираха за проблем с машинния вот.

В 5900 секции в страната се гласува с машини на балотажа днес, но за излизането на машините от строя сигнализират от цялата страна. В столичното 118 СОУ хартията извади мишините от гласуването. На място са извикани техниците от "Сиела норма". 

В столичния квартал "Люлин" член на СИК е предупреждавала хората пред секцията да не използват машината, защото не е работила. 

Машини излязоха от строя и в Пловдив. Една машина от всичките 108 в община Велико Търново създаде технически проблем сутринта и в секцията преминаха изцяло на хартиено гласуване. По думите на председателя Валентина Иванова, вчера при тестването на машината за гласуване, тя била в изправност, но днес бил регистриран проблем със софтуера. 

Според ЦИК проблем с хартията няма. От ЦИК издадоха указания как да действаме при проблем с машините. При проблем с разписките, бюлетината се унищожава и на избирателя се дава хартиена. Въпреки проблемите в цялата страна и опасенията, машинният вот не бе спрян.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR