Очаквано по-ниска избирателна активност. Хората са уморени, не се припознаха в кандидати

Защо хората не упражняват правото си на глас - коментар на Атанас Радев и Светлин Тачев

05.11.2023 | 18:15 Редактор: Елеонора Танева

Избирателната активност на балотажа е по-ниска от тази на първия тур на кметските избори. 

"Винаги на балотажите върви по-ниска от първия тур. Това се дължи на скандала с машините и на умората у избирателите - през последните години ходиха на много избори, натрупа се умора. Спиралата от избори води от отказ от правото на глас. В София интересното е, че 2015 и 2019 избирателната активност между първия и втори тур е 2-3 пункта. Тук тези, които не гласуват, са около 30 000 по-малко спрямо първия тур", коментира Светлин Тачев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Според политолога Атанас Радев допълнително демотивиращо действа това, че хората не откриват своите представители, не се припознават в някакъв вид визии.

"Разговорът не тече на база как ще се развива даден град. Изпадаме в разговори колко по-по може да бъде градът. Не се виждат ясни политики на местно ниво. В същото време не е достатъчно обяснено с какво се занимава местната власт", каза още Радев.

По думите на политолога (не)коалицията е изгодна за конкретни политически субекти, като в същото време обаче трябва да има конкуренция и да се разграничат.

"Имаме два политически субекта, непрестанно се фокусираме дали коалицията се тресе, ще се разпадне ли. Неимоверно се тресе, но няма изгледи да падне", убеден е политологът. 

И двамата гости изразиха мнение, че резултатите от кметските избори ще се отразят на политиката на национално ниво. 

Очаквайте видеото с целия разговор.