Проф. Лилков: Труден е изборът за кмет на София, кандидатите избягаха от дебат

Не са готови за този пост, тепърва ще се учат, каза той

03.11.2023 | 20:35 Редактор: Вяра Димова

Нашата позиция е, че всеки избирател трябва да гласува по съвест и е свободен да го направи. Изправени сме пред труден избор за кмет на София. Няма десен кандидат. Имаме представител на традиционната, дори ултра лява кандидатура. От другата страна е представител на ляво либералното пространство. Това каза отпадналият кандидат за кмет на столицата от "Синя София" проф. Вили Лилков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му десните избиратели не се влияят от послания. 

"Ние като "Синя София" нямаме реален избор като десница. Имаше основно обаждания за подкрепа на районните кметове на балотажите. Когато сме изправени пред балотаж и една политическа сила се нуждае от подкрепа, тя се обръща към съответната друга политическа сила. Не може да се даде непоискана подкрепа", заяви проф. Лилков.

Двамата кандидати за кметове излязоха от дебата за София през последната седмица, коментира гостът.

"Последната седмица трябва да е най-горещият дебат. Те избягаха от терена. В изборите се намесиха лидерите на партиите. В тази седмица не видяхме дебат. Предизборната кампания се опорочи", категоричен е кандидатът за кмет на София.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него посланията не са сериозни и това е типична негова игра.

"София има важни проблеми. Кандидатите се чувстваха неуверени и избягаха от дебатите. Не познават проблемите. Човекът, който има претенцията на управлява един град, трябва да познава града. Тези кандидати, които отиват на балотаж, тепърва ще се учат. Не са готови за този пост. Партиите занемариха изграждането на кадри. Бягството от дебат показва неувереност. Партиите показаха слабост и избирателите я разчитат", подчерта проф. Лилков.

Кандидатът за кмет коментира и случаите на подправен вот: "Рязко пада нивото на членовете на секции. От една страна има объркване с т.нар. преференциално гласуване. Неграмотността по съставянето на протоколите говори за ниско ниво на хората в избирателните комисии. Партиите ще се опитат да вземат на ръчно управление своите политически групи в общинския ред".

Гледайте целия разговор във видеото.