Трябва да се махнат преференциите, избирателните комисии са неподготвени?

Не се очакват проблеми с гласуването на балотажите, смятат проф. Красимир Калинов, Ива Лазарова и Марио Русинов

02.11.2023 | 09:36 Редактор: Вяра Димова

Продължават да се увеличават случаите на скандални видеоклипове от изборната нощ. Все повече са сигналите за преправяне на гласове. Притеснително голям е и броят на невалидните бюлетини. 

"При втория тур изборите са елементарни, имате да задраскате едно име от две. Дали ще бъде с машини или без машини, очаквам да няма проблеми", каза бившият член на Централната избирателна комисия проф. Красимир Калинов в студиото на "България сутрин".

Публичното внимание към проблема е голямо и ще се направи всичко възможно чисто по политически причини да има машини на балотажа, смята Марио Русинов от "Обединение за честни избори".

Събеседникът им Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда е на мнение, че е пропусната възможността да използваме машините в най-трудните избори, когато имаше множество бюлетини.

"Машините щяха да водят избирателите. През април около 60% от хората избраха доброволно да гласуват с машини. Сега изборът е лесен. Избирателите трябва да се ориентират между двама кандидати. В неделния ден станахме свидетели на спорове между комисии и избиратели. Цялата политическа реторика след 2021 г. тече по оста машинно - хартиено гласуване. Ставаме свидетели през последните дни на недоверието и неефективността в организацията", коментира Лазарова пред Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Калинов е необходим сериозен разговор за Изборния кодекс и нещата, които трябва да се променят.

"Никъде в Западна Европа не се отваря законът поне шест месеца преди изборите. Трябва да се махнат преференциите. Това е безполезен и вреден елемент, който не решава нищо. Той пренася партийните проблеми на национално равнище. Нашите СИК-ове са твърде необучени", смята бившият член на ЦИК.

Русинов се съгласи, че основен проблем е неподготвеността на СИК-овете.

"Явно партиите нямат капацитета да излъчат хора и да ги обучат. Преброителните центрове са вариант. Не мисля, че преференциите са вредни. Те създават проблеми, но те са породени от други културни феномени. За да се върне доверието в изборния процес, е необходимо партиите да седнат на една маса и да си стиснат ръцете. Доверието трябва да дойде от партиите", каза представителят от "Обединение за честни избори".

Институциите трябва да заработят, категорична е Лазарова. По думите ѝ партиите трябва да се обединят около това, че са необходими системни решения.

"Да няма натиск от работодатели, от публични институции, за да може хората да гласуват по съвест", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.