"Грубо погазване на закона" - искат най-тежката мярка за задържаните от Малорад

Записът скандализира страната

01.11.2023 | 13:35 Редактор: Вяра Димова

За 72 часа задържат председателя на секционната комисия в Малорад след скандалния запис с поправяне на бюлетини, в следствието ще я придружава и друг член от комисията, който не се вижда в клипа, но се чува как разпределя преференциите. По-късно от ЦИК трябва да обяснят и големия брой недействителни гласове и как ще се борят с този феномен на балотажа.

Записът от секцията в Малорад скандализира не само селото, но и цялата страна. На четвъртия ден след изборите и при вече избран кмет - прокуратурата започна работа. Вече са разпитани членовете на секцията, застъпници и други свидетели на подмяната на вота.  

"Дръзко и грубо показване на изборното законодателство. Задържани са две лица", обяви зам.-районният прокурор Емилиян Костов.

За 24 часа е задържана Моника Йорданова, която се вижда на записа как попълва преференции след края на изборния ден, а също и мъжът, който не е в кадър, но се чува как разпределя гласовете отстрани.

"Ще поискаме от Районната прокуратура в Бяла Слатина постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", заяви още прокурор Костов.

"Налице е възможност и опасност тези двама да повлияят на останалите свидетели в хода на разследването", посочи районният прокурор на Враца Камен Каменов.

При доказване на повдигнатото престъпление наказанието според Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.

Вчера в монтанското село Габровница ви показахме как членовете на СИК попълват бюлетини в полза на кмета на Монтана - Златко Живков.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)