Местни избори: Задържаха двама души заради подправянето на бюлетини в Малорад

За момента са образувани 154 преписки от Районна прокуратура - Враца

01.11.2023 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова
Местни избори: Задържаха двама души заради подправянето на бюлетини в Малорад

Във връзка със случая в Малорад е образувано досъдебно производство за това, че на 29.10 около 23 часа в секционна избирателна комисия в селото длъжностно лице е преправило резултати от местните избори. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години, заяви на брифинг прокурор Емилиян Костов, който е  говорител на Районна прокуратура-Враца.

"Разпитани са множество свидетели", допълни птой. Двама души са задържани.

"Прокуратурата не се намесва в изборния процес. При достатъчно данни за престъпление се образуват досъдебни производства", добавиха от прокуратурата.

За момента са образувани 154 преписки, образувани са и 7 досъдебни производства от Районната прокуратура в града. Производствата са за нарушение на политическите права на гражданите, пояснява БГНЕС.

Снощи членове на секционната комисия във врачанското село Малорад бяха привикани на разпит. Комисията стана известна с подправянето на бюлетини в полза на определени кандидати. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето. При доказване на повдигнатото престъпление, наказанието според Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR