Местни избори 2023: Провали ли се дясното в София и кой се заиграва с Държавна сигурност

Цветанка Андреева и Юлий Павлов в разгорещен спор в студиото на "Денят ON AIR"

31.10.2023 | 20:18 Редактор: Тодор Петров

"Този балотаж в София е доста нетипичен. Двамата претенденти вече са като скачени съдове. Резултатът е пълна катастрофа, защото десният човек на тези избори не намира себе си и не може да се яви на балотаж. Васил Терзиев не се определи и заяви като десен кандидат. Може би с цел да разшири електоралната си ниша", заяви политологът Цветанка Андреева в предаването "Денят ON AIR".

Според нея призивът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-скоро може да мобилизира чисто наказателен вот и да накаже опита Терзиев да бъде представен като дясна кандидатура. 

"Антикомунистите не може да излязат тази неделя и да го подкрепят. Кандидатите не си говорят. Ако не повишиш залога, как така ще вдигнеш ентусиазма в обществото?! Ще разчитат на твърдите си ядра, което делегитимира изборния процес и бъдещия кмет. Капиталите на Терзиев са с произход Държавна сигурност (ДС), първият му милион е свързан с ДС", каза още Андреева.

Социологът Юлий Павлов не се съгласи, че Васил Терзиев и Ваня Григорова са скачени съдове. По думите му за 4 месеца Григорова е удвоила резултата на БСП на изборите през април и е утроила своя личен резултат.

Двамата кандидати на балотажа са тези, които не са пренебрегнали правилата на кампанията, посочи Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Той отговори на думите на Андреева за Терзиев и Държавна сигурност:

Как ще прозвучи в ЕНП, когато Борисов казва: По-добре държавна собственост? Нямаше нищо против зам.-кмет от ГЕРБ да има баща генерал от ДС. Борисов имаше собствен заместник офицер от ДС. И той го слагаше изпълняващ длъжността, когато отсъстваше. Възмутително е как си позволява да говори такива неща, това е сталинизъм. 

"Това е политическа метафора, с която се казва: по-добре собствеността, отколкото репресията. ДС е аналог на репресивния модел", отвърна му Андреева.

"Не  може да издигаш кандидат в последния момент. Който и да беше кандидат, ГЕРБ трябваше да го издигне преди лятната кампания. Част от избирателите на ГЕРБ, около 20-25%, на втори тур са склонни да гласуват за Терзиев. Това са бивши седесари и антикомунисти. От тези 380 000, които гласуваха за кмет на първи тур, вероятно ще останат под 300 хил. Всички десни избиратели ще гласуват за Терзиев", убеден е Павлов.

Андреева на свой ред отбеляза, че Ваня Григорова не може да си позволи да изгуби чиято и да е подкрепа преди балотажа. 

"Провокацията е от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, притискайки я да се разграничи от подкрепата (бел. ред. - на Борисов и ГЕРБ). Говорим за война за лидерството в БСП. Нинова успя да се скара с президента Радев, има очаквания за напрежение с Григорова. Тя е по-класически червене левичарка, отколкото самата Нинова", коментира политологът.

Юлий Павлов добави, че в страната ГЕРБ се стабилизира на едно по-ниско ниво. 

"Претърпяха загуби, което е неизбежно - управляваха много дълго; имаме две нови политически сили на терена - ПП и донякъде "Възраждане". ГЕРБ остават доминиращи в градовете извън София", каза още социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
765
преди 6 месеца
Защо го пускате изобщо този изкукал козел! Сигнализирай за неуместен коментар