Половин милион недействителни бюлетини, в секция в София дадоха на Хекимян гласовете на Терзиев

На места близо 40% от вота е нередовен

31.10.2023 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Нови скандални случаи при броенето и огромен брой недействителни бюлетини. На места близо 40% от вота е нередовен. Най-честата грешка - избирателите са посочвали преференция, но не и партия. 

Видеозаснемането в секциите показа куп нарушения при броенето на бюлетините. Вече преброени и заснети се оказа, че недействителните бюлетини гонят половин милион. Най-сериозна е ситуацията в Северозападна България. Според данните на Института за развитие на публичната среда в Луковит, Димово, Брусарци и Котел невалидните бюлетини са една трета.

"Народът се обърка с това за кмет. Маркират там за кмет, а тук само преференция", коментират в Луковит.

Основната причина - избирателите са посочили преференция, но не и партия. Или са гласували с различен символ от X или V.

От Централната избирателна комисия отказаха да коментират голямото количество невалидни бюлетини, докато не бъдат предадени всички протоколи: "Трябва да са предадени в ЦИК всички протоколи на СИК, от съответните ОИК, да бъде извършено повторно въвеждане на данните от тези протоколи и едва тогава можем да ви предоставим информацията, която представлява интерес за вас."

А в секция в София подмениха изцяло вота - жена брои гласовете за Васил Терзиев и размера на купчината бюлетини: "Този кой е? 85?"

Малко по-късно комисията започва попълването на резултатите от преброените бюлетини, първо тези за Антон Хекимян - 30 броя. Следват гласовете за Васил Терзиев - 120.

От сканирания протокол обаче става ясно, че гласовете на Васил Терзиев са дадени на Антон Хекимян, а кандидатът, който се класира за балотаж, остава без нито един глас от секция в центъра на София.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Оожж
преди 5 месеца
Дописали са бюлетините "бърже", както във Врачанско от председателя на СИК от ПП. Сигнализирай за неуместен коментар