Защо ЦИК се бави и ще поемат ли отговорност политиците за скандала с машините?

ЦИК закъсня, отнесе се безотговорно към гражданите, коментираха Румяна Дечева и Тодор Галев

31.10.2023 | 09:40 Редактор: Толя Стоянова

След подадените редица жалби Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за машините и решението им ще важи за втория тур в неделя, когато ще имаме право на избор за гласуване - с машина или хартиена бюлетина. 

"Остава да видим дали това удостоверяване за несъответствие ще бъде подписано от онези лица, които по закон трябва да го подпишат, за да започнем категорично да говорим за използване на машини. Трябва да научим политиците да изпълняват закона. От решението на ВАС изместихме това, че ЦИК много забави процеса за подготовка на машините", коментира изборният експерт Румяна Дечева в студиото на "България сутрин".

"На първо време трябва се спазват сроковете, не е ясно все още какви ще са необходимите промени в Изборния кодекс. ЦИК закъснява, поставя се ВАС като последна инстанция в една невъзможна ситуация", заяви д-р Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията

По думите му оставаме заложници на една политически обоснована игра. Според него така наречената справка на ДАНС не е документът, въз основа на който ЦИК трябва да взима решенията.

"Трябва да се търси отговорност и от самите партии. Ако няма разследване какво точно се е случило с машините, ще сме свидетели на нещо подобно и следващия път", каза Галев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Защо точно преди една година нашият парламент си позволи да намесва диктатори и да ги обвърза с работата на машините, да внушава на нас като общество недоверие? Едни хора си позволяват заради собствения си политически интерес да поставят под съмнение цялата политическа система. Правилото в нашата система е да не се използват експерти. Преди да кажете, че тези машини са ненадеждни, докарайте експерти", призова Дечева.  

"ЦИК този път не само забави всички срокове, но и се отнесе изключително безотговорно към СИК и гражданите", заяви тя.

Според Галев почти навсякъде всички казват, че част от проблемите при недействителните бюлетини са технически. Според него те няма как да се случат при машинно гласуване. "Първо минаваш през екрана на партията и после виждаш преференцията. Съществен процент от гласовете не бяха зачетени", посочи той.

Дечева добави, че хората, които не са били доволни от липсата на машини и не са гласували, на втория тур може да излязат и да гласуват.

Гледайте целия разговор във видеото.