Вяла предизборна кампания с констатиране на проблеми вместо предлагане на решения

Анализ на изминалия месец от Даниел Киряков и доц. Александър Христов

27.10.2023 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева

Последен ден от предизборната кампания, само след часове следва денят за размисъл.

"За да бъде изграден добър публичен образ, не трябва да се лъже, да си със стабилна ценностна система, хубава биография без пукнатини. На избори най-много се лъже, нещата които казваш, да можеш да ги изпълниш. Ако обещаеш нещо, а то е нереалистично, ще бъдеш лесно хванат. В 2023 г. виждаме популизмът да избуява", коментира пиар експертът Даниел Киряков в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че през кампанията атаките основно са личностни, има фиксиране върху кандидата и историята на партията, която го излъчва. 

Пиар експертът доц. Александър Христов определи предизборната кампания като вяла и добави, че в нея се чуват повече констатации на проблеми, отколкото решения.

"Те са трудни и зад тях трябва да застанеш и после ще ти искат сметка. Констатацията означава тотален популизъм. Клишета винаги има и ще продължава да има. Станаха по-лични дебатите, причината в София е, че основните кандидати нямат нищо кметско в себе си и продължават да нямат. Естествено е дискусиите да се концентрират върху техните личности, трудно при такъв тип кандидати можеш да се фокусираш върху политики", каза доц. Христов.

Даниел Киряков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че успешен човек в една област не е гаранция, че ще бъде успешен и в кметския стол. Той припомни, че с не по-малка тежест от избора на кмет е този за общински съветници. 

"При оранжев кмет и розов общински съвет няма да могат да мелят брашно. Ние като жители ще страдаме. Местните избори са не просто атестат за продължаване на политическото управление, затова виждаме напрежение за теми, по които не трябва да има такова за кметски избори", каза Киряков.

Колегата му допълни, че дори в текущите кампании парламентарните партии не могат да избягат от разговори за сглобка, кой с кого ще се сдружава. Доц. Александър Христов очаква избирателната активност на местния вот да бъде по-голяма от тази на парламентарните избори. 

Гледайте целия разговор във видеото.