Васил Терзиев: Прекъсваме схемата "наши" и "ваши" фирми, софиянци ще знаят къде отиват парите им

С добра преднина сме, искаме да спечелим още на първи тур, заяви кандидатът за кмет на София

26.10.2023 | 19:58 Редактор: Тодор Петров

Кандидатът за кмет на София от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" Васил Терзиев призова от ефира на Bulgaria ON AIR хората да бъдат съдени по делата им.

"Моите дела години наред са в посока създаване на можещи и мислещи хора. Доказал съм моята продемократична, пробизнес и просоциална нагласа. Обходихме всички райони на София по два пъти, направихме редица срещи с представители на бизнеса, НПО сектора, граждани. Фокусът е изцяло върху проблемите на София. С добра преднина сме", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Терзиев се надява да спечели още на първия тур - нещо, за което с екипа му работят от първия ден на кампанията. Надява се и да са успели да убедят софиянци в своите послания и визия за столицата. А целта на коалицията е да постигне мнозинство и в Общинския съвет.

Терзиев отрече да има договорка за "сглобка" в местния парламент и посочи, че не е участвал в подобни разговори с нито една от другите партии.

"Аз вярвам в принципните решения и това бихме търсили ние. Обосновани и разбираеми решения, за които ще се търси политическа воля от хора, които смятаме, че защитават интересите на София", подчерта кандидатът за кмет на столицата.

"Има "наши" и "ваши" фирми, има "наши" и "ваши" кметове. Това е нещо, което ние сме се ангажирали да прекъснем. Районните кметове са мажоритарно избрани и трябва да могат да защитят интересите на жителите на дадения район. Общината да създава качествени задания, които отразяват дългосрочните нужди на града и да бъде достъпно до всички. Да не бъде написано, за да го спечели определена фирма. Софиянци да се чувстват, че парите им отиват по предназначение", увери Терзиев.

Бизнесменът обясни подробно как смятат да променят порочната практика с обществените поръчки и даде следния пример:

Уж ремонтираме тротоари, но немалка част от дори новите са абсолютно непроходими за незрязащи хора и хора, които имат проблем с придвижването. Покрай "Александър Невски" пътеката за незрящите отива в паркинга, за да ги сгазят колите. Трябва да се затегнат контролните инструменти на Общината и да работиш за въвличане на тези, които имат отношение към решението на проблемите. 

Всички наши кандидати за кметове и общински съветници са минали редица обучения за антикорупция, изтъкна Васил Терзиев.

"Не е само корупцията. Безхаберието и некомпетентността са също два важни фактора", отсечете Терзиев и добави, че някъде изтича огромен ресурс от бюджета на столицата.

По думите му над 100 общински дружества не генерират почти нищо в приходната част на общината, а причината е лошо управление, което не защитава публичния интерес.

Като един от големите проблеми пред неговия екип Терзиев очерта оздравяването на "Топлофикация-София", чиито дългове са огромни. Според него дружеството би могло да излезе на плюс, въпреки че е в много тежко финансово състояние.

Васил Терзиев и екипът му са категорично за децентрализация на ниво София и районните кметове да бъдат овластени с по-голям финансов ресурс и инструменти, с които да решават ефективно проблемите на гражданите.

Гледайте целия разговор във видеото.