"Не раздават пари на братята": Пустеят секциите в ромските махали в изборния ден

През миналата година мутри са купували гласове и са влизали до урните

02.04.2023 | 18:42 Редактор: Петя Кръстева

Продължават акциите срещу купуването на гласове. Около 700 са сигналите за нарушаване на изборното законодателство, а арестуваните са над 110.

Полицейското присъствие в ромските махали беше засилено през целия ден. Проверяваха се хора и адреси за купуване и продаване на гласове. През последните месеци подобни операции се провеждаха в цялата страна. Равносметката сочи, че един глас се търгува между 100 и 150 лева.

"До края на вчерашния ден са задържани 114 души, а образуваните досъдебни производства са 133. Те са 100 пъти повече спрямо тези на предходните избори, задържаните пък са с над 50% повече. Постоянно се провеждат полицейски акции, не сме спрели. Резултатът от тях е видим", коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

В столичния квартал "Христо Ботев" преди 2 години избирателната активност е около 60%, до 15 часа днес обаче тя е под 10%. В изборния ден 64-о Средно училище пустее. 

"Гласувам с машина, защото имам повече доверие на нея, отколкото на хартията. Избирателната активност е ниска, защото не раздават пари на братята", смята избирателят Райчо.

Любка си спомня, че на миналогодишните избори е било страшно - мутри са купували гласове и са влизали с избирателите до урните. "Сега е спокойно, както трябва", споделя тя.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.