Сектор "Животновъдство" е в плачевно състояние, ще ядем и по-скъпи български плодове

Как се справят производителите? Коментар на Димитър Събев, Цветан Цеков и Симеон Караколев

02.04.2023 | 16:52 Редактор: Искра Ангелова

За разлика от предишни избори, водещото при тези бяха високите цени на хранителните продукти и нарастваща инфлация. Защо цените скочиха толкова много и как се справяме в тази ситуация?

"Има решение и то е повече производство, защото когато цените са високи, означава, че цените за производителите ще бъдат високи. Представя се ситуацията така, че едва ли не всичките хора са само тези, които само отиват в магазините. Но трябва да се отчетат и интересите на производителите и ако имаме стабилно българско производство - ние бихме могли да спечелим. В икономиката има две страни - търсене и предлагане, когато проблемите от търсенето стават големи, трябва да заложим на предлагането", каза Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

Според Цветан Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" в момента българските плодове и зеленчуци са в колапс.

"И за съжаление, този тренд върви в отрицателна посока. Подкрепям изказването на колегата и абсолютно подкрепям тезата, че за да има ниски цени, трябва да има конкуренция, трябва да има реално и силно производство. Тези политики ги няма в нашия сектор, именно това доведе до това състояние. Ние трябва да  обърнем посоката, да създадем устойчиви политики за гарантиране на това българските производители да могат да преминат през всички трудни условия - климатични, финансови, конкурентни", допълни той.

По думите му досега се е раздавал финансов ресурс, който е бил без конкретни цели и стратегии.

"В резултат на това се изляха огромни суми, милиарди, които към днешна дата нямат никакъв ефект. Ние създадохме едни неефективни "политики". Това са резултатите - да бъдем зависими от това какво ще произведе Турция, или Македония", възмути се Цеков.

Симеон Караколев от Съюза на овцевъдите и козевъдите смята, че положението в сектор "Животновъдство" е плачевна.

"От много години е такава. Моето мнение няма да се различава коренно от колегата. Когато няма поставени национални цели, план, който да реализираш - ти работиш хаотично, без посока. Резултатите са посредствени. България от нетен износител, започна в почти всеки сектор да се превръща в нетен вносител, изключвам зърнопроизводството", добави той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Събев е категоричен, че трябва да се освободим от мисълта, че държавата ни е лош стопанин.

"Държавата е най-големият играч на пазара, тъй като тя има определени лостове в ръцете си. Тя не трябва да пречи, тя трябва да насърчава. Маркетингът е тънкият модел в цялата работа. Той помага само ние да продаваме повече, но и да продава на по-добри цени. В Гърция и Калифорния съм видял Сдружение на наистина малки производители, което им помага да бъдат по-ефективни", поясни той.

Цветан Цеков е на мнение, че трябва да се смени фундаментално подходът в земеделието, за да може да имаме успешни бизнес модели: "Досега на парче се раздаваше политиката в земеделието. Идва политическа формация - започва да определя своите посоки. Оттук насетне бизнесът е този, който може да каже какви са правилните посоки. Ние сме зависими от външните фактори."

И заяви, че трябва да има закон за хранителната сигурност на държавата.

"Има измръзване на почти половината от трайните насаждения заради климата. Тази година ще се храним с много по-скъпи български плодове. Само че тези производители как ще оцелеят до следващата година", попита Цеков.

Димитър Събев припомни, че като страна от ЕС ние имаме и известни ограничения: "Не трябва с рогата напред, трябва да подходим хитро. Не е ли по-хитро да кажем, че нашите деца в училищата ще бъдат хранени само с био храни, произведени в България. Но усещаме липсата на държавна подкрепа."

"Знаете ли каква битка водим да наложим българска храна в детските градини и училища? Защото отсреща има едни корумпирани чиновници, има едни арогантни търгаши, които подменят българските плодове и зеленчуци с вносни и некачествени. Никой не гледа здравето и здравния статус на българските деца", каза още Цеков.

Гледайте целия разговор във видеото.