Държавата застана зад фермерите, но протестите продължават: Зърно за 3 млрд. лв. е в складовете

Представители на бранша се срещнаха и с президента Радев

30.03.2023 | 18:46 Редактор: Искра Ангелова

Втори ден - протест на зърнопроизводителите. Десетки селскостопански машини блокираха тази сутрин международния път Е-79 на входа на Видин. Представители на бранша се срещнаха и с президента Радев.

Зърнопроиозводителите продължават с протестите, въпреки че държавата застана изцяло зад техните искания за регламентиране на вноса на зърно от Украйна. Това може да се случи, ако се спре удължаването на европейския регламент за безмитните коридори.

"Има процедура за отмяна на този регламент, позицията на българската държава е при промяната на регламента и налагане на определени входно-изходни такси на стоки от Украйна", поясни председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

"Юни месец може да влезе в сила, ако се промени този регламент. Надявам се с всички предпазни клаузи, които ние сме поискали", коментира министърът на земеделието Явор Гечев.

"Удължаването на този регламент е политическо решение, но в него искаме да влязат точки, които да гарантират интереса на българската страна", заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Зърнопроизводителите сигнализират, че в момента застояват тонове слънчоглед, пшеница и царевица в складовете на стойност близо 3,5 млрд. лв.

"Ние в нашата икономика в момента сме с дефицит от 1 милиард само от слънчогледа. Имаме над 3 млн. тона пшеница, също седи по складовете, царевицата от миналата година не е продадена. И там имаме около 2 млрд.", каза още председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов.

Вносът от Украйна засяга пазарите в България и други страни от ЕС, е посочено в доклад Европейската комисия. В протестите се включиха и земеделци в Румъния и Полша. Общо 6 европейски държави искат мерки, свързани с вноса на продукти от Украйна.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
свободен пазар
преди 1 година
ми изнасяйте ве, кои ви спира, пазара е свободен...лакомията е голямо нещо Сигнализирай за неуместен коментар