Цените остават непроменени - докъде стигна държавата в борбата със спекулата?

Потребителите не се интересуват от сайта за следене на продуктите

27.03.2023 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Засилени проверки на Агенцията по храните започват заради предстоящите Великденски празници. Инспекторите от БАБХ ще проверяват качеството на яйца, козунаци, месо и други храни по борси, тържища, магазини и пазари.

Продължават усилията на властта да овладее повишаването на цените на хранителните продукти. Броени дни след старта, сайтът на държавата за цените на хранителни продукти не предизвика интерес у потребителите. А цените на стоките засега остават непроменени. 

"Ние виждаме цените какви са. Всичко нагоре, нищо надолуОбщо взето разбрах, че той не носи голяма информация. Обясниха, че докато стигнем до крайния обект вече ще видим цените. Следя по брошурките на магазините, които наоколо ползвам", коментираха потребители.

Експерти са на мнение, че няма да има ефект от тази мярка.

"Начинът, по който в момента изглежда, не може да донесе практически ползи за потребителите. Реално той им дава едно знание, което те не могат да използват, за да облекчат своя бюджет", коментира Габриела Руменова от "Ние, потребителите".

На полярно мнение е председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Според него платформата е необходима както за пазарни играчи, така и за потребителите, а не като средство за намаляване на цените.

"Ако кривата на дребно се качва нагоре, да видите разликата като тенденция -  ако някой иска 7 лв. за домат при 2,30 лв. Нормалното равнище е до 4 лева. Потребителят винаги е сила", смята Иванов.

Проблемът с цените и производството няма да се реши със сайт, смятат производителите. А високите цени на краставиците и доматите се дължат на дефицита в родното производство, вноса и ниските субсидии.

"Не знаем колко полезно ще е и за потребителите. Информацията, която се получава, може да се използва от някои търговци - ако продават по-евтино, да вдигнат цената", посочи председателят на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)