Доц. Живков: Параваните крият рискове за вота, 300 лв. е много за един глас

"Кампанията е доста вяла", каза експертът по изборни системи

24.03.2023 | 20:49 Редактор: Искра Ангелова

9 дни преди вота - каква е готовността на държавата за пети път да ни приласкае пред урните?

"Дали хората имат ищах - ще видим в изборния ден. Сега по-лесно може да кажем за кампанията и самите политици - моето впечатление е, че кампанията е доста вяла. Това има някакво обяснение, защото това са петите избори в рамките на много къс период. Дори финансовите ресурси на партиите са редуцирани. Няма и много нови кандидати", каза експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това обяснява и защо кампанията е толкова лежерна.

"В България традиционно залагат на твърдия си електорат, в тази кампания ми прави впечатление, че дори в тази посока усилията не са оптималните. Това ме кара да бъда песимист относно избирателната активност, ние от друга страна може да имаме увеличение на гласуващите заради хартиената бюлетина. Това е само единият фактор, който влияе на активността. Слабата кампания ще влияе в друга посока", допълни доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в последните дни някои министри нагнетяват допълнително напрежението.

"Когато вътрешният министър заявява, че има работодатели на едри предприятия, които контролират и притискат своите работници да гласуват по определен начин - беше хубаво този министър да спомене поне няколко имена. Разбира се, коректното е да не се споменават имена на партии, за да не се влияе, но така тези твърдения остават във въздуха", категоричен е експертът.

Желев смята, че ролята на купения вот нараства.

"Още повече, че в момента ние имаме проблеми с т.нар. "паравани", не е ясно колко ще са паравани. И това е пропуск в законодателството, трябваше да дадат по-ясна регламентация, не да оставят всичко на ЦИК", подчерта той.

Експертът добави, че все пак 300 лв. му се виждат много за един купен глас.

Попитан какво може да опорочи изборния ден в България коментира: "Видеонаблюдението не може да създаде предпоставка за някакви скандали. Първо е проблемът с тези паравани и рисковете, които крият за контролиране на вота. Различни общини ще подходят по различен начин. Комбинираното гласуване с бюлетини и машини повишава риска за грешки в протоколите".

"Гласуването от Турция няма значение, гласовете там биха повлияли на тази партия, която печели най-много там - ДПС. Район "чужбина" е абсолютно невъзможен да се случи. За да се случи, трябва да има допълнителни поправки в Изборния закон. Партия "Възраждане" също разчита на немалък вот от чужбина", каза още доц. Светослав Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.