КНСБ: Има крещяща нужда от правителство, 23% от БВП да отиват за социални политики

Пламен Димитров посочи притесненията на синдикатите

24.03.2023 | 12:00 Редактор: Михаела Димитрова
КНСБ: Има крещяща нужда от правителство, 23% от БВП да отиват за социални политики

Има крещяща нужда от правителство. В тези две години видяхме неправилни решения в социалната система. Трябват бюджет, справяне с инфлацията, решения в енергетиката и реализирани политики по ПВУ. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на предизборна среща с БСП.

"За пети път отиваме на избори във фокуса на две години, което за нас е тревожно. Все повече виждам, че лидерите на основните политически партии дават заявки за крайна необходимост 49-ото НС да състави правителство. Това е и нашият призив – има крещяща нужда от по-голяма стабилност в изпълнителната власт. Намираме общ език със служебния кабинет, но има необходимост от предвидимост и дългосрочна визия", каза още Димитров.

Той уточни, че има няколко притеснения, заради които от КНСБ искат правителство. "Първо - удължаващите бюджети, второ - има възможност от загуба на европейските ресурси от ПВУ, както и ние се нуждаем от стратегически и политически съгласия за бъдещето на енергетиката", каза председателят на КНСБ, пише БГНЕС.

По негови думи на масата трябва да има ясна визия за социалната, инфлационна, енергийната политика. 

"Ние искаме до 2027 г. 230-240 млрд. БВП. Виждаме възможност от 13-15 млрд. растеж на година. Ако това се случи, ще могат да се добавят редица политики, особено към социални политики. Нашата цел е до 2027 г. 23% от БВП да отиват за социални политики, включително за здравеопазване. 12-13% годишно, при овладяна инфлация, растеж на заплатите – 1 550 лв. минимална, 3 100 – средна заплата. Заплатата за издръжка – около 2 000 лв.", подчерта още Пламен Димитров.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: БГНЕС