"Медиана": ГЕРБ води с почти 2% на ПП-ДБ, "Левицата" и "Български възход" влизат в НС

"Има такъв народ" също запазва шансове с 3,4% към момента

24.03.2023 | 10:48 Редактор: Тодор Петров

10% от избирателите, които заявяват, че може да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина, сочат данните от последното изследване на агенция "Медиана". 

Към момента ГЕРБ води пред коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" с малко по-малко от 2%. Коалицията ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея, се казва в проучването.

"Възраждане" към момента е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. От ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обемът на колебаещи се избиратели, посочва от "Медиана". 

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. "Левицата" (4,3%) и "Български възход" (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3,4%).  

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете. Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство, твърдят от "Медиана". 

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.   г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства. Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
Пух
преди 1 година
Тези от Демократична България истински си вярват Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Възраждане са втора или първа сила!!!! Манипулирането с тези анкети трябва да престане! Левицата също имат добри шансове и ще имат съизмерими резултати с дпс. Герб и пп са двете страни на една монета и колкото по-бързо го осъзнаете ще спасите страната!!!! Сигнализирай за неуместен коментар